13 Mayıs 2014 Salı

DİY : cupcake formunda saklama kapları yapalım...

Herkese merhabalar.Takip edenler beni bilir ve  de hamur işlerini nasıl sevdiğimi...Bir önceki yayında bahsettiğim gibi keklere takmış durumdayım  ya iki tane  cupcake yaptım bu sefer dev gibi,kocaman hem  görsel bir güzellik hem işlevsel.Bazılarınıza çok saçma  gelecek bazılarınıza gülünç ve belki  bazılarınıza sevimli ne olursa olsun  düşünceleriniz  benim için  çok değerli bilmek isterim.İşte keklerim bunlar yapım  aşamalarını da elimden geldiğince resimlemeye  çalıştım çok kolay  ve eğlenceli bir çalışma oldu.



Bunlar  650 gr. lık boş  tutkal kutuları.önce kızlarımın karalama defterinden  kestiğim  kağıtlarla ince  rulolar yaptım uzunluğu kutunun yüksekliğine uyacak şekilde.
Bu ruloları eşit aralıklarla  kutunun çevresine tutkalla yapıştırdım daha sonra ince açtığım hamuru üstüne yapıştırınca kekimin kalıpta pişmiş gibi çıkıntılarını oluşturacaklar.Direk olarak hamuru da şekillendirip yapıştırabilirdim ama  objenin hafiflemesini sağlamak  için kağıt kullandım  köpük strafor gibi hafif şeylerde kullanılabilir ben elimde ne varsa onu  kullanmayı daha çok  seviyorum.  

 Kapağada kek  kabarmış görünsün diye ortasına sadece zemini  düz  hale getirdiğim strafor küreyi etrafına daha küçük parçaları yapıştırdım.yine amaç hafif  olması.
 Daha sonra evde basit bir tarifle  hazırladığım seramik hamurunu yoğurup yaklaşık 1cm kalınlığında açıp  kutuyu  ve kapahı  her yerini kapatacak şekilde kapladım.Bir gün kurumaya bıraktım.Bu aşamada hamurda çatlaklar oluştu.Bu çatlaklar derin yarık halini almadıkça  bence sorun yok çünkü  pişmiş kekin gerçekçiliğini yakalamak için zaten bu  çatlaklara hafif pürüzlere ihtiyacımız olacak.Derin yarık oluşursa da rölyef macunu,beyaz tutkala pudra ekleyerek oluşturulmuş  dolgu malzemesi  veya kontur rölyefle  doldurularak onarılabilir.
 Kekler kuruduktan sonra bisküvi rengi gibi  bir renkte akrilik boyayı  sulandırarak ponpon  fırçayla boyadım.Daha sonra  pişmiş efektini sağlamak  sünger yardımıyla (bir kağıda fazlasını aldığım) kahverengi,bej, hardal gibi renklerle pıt  pıt renklendirdim.Girintiler açık çıkıntılar koyu renk.
 Kapağa da pembe sarı krema (iki yemek kaşığı tutkal,bir yemek kaşığı bebe yağı krema kıvamı alana kadar eklediğim  pudra ve bir damlacık pembe akrilik boyayı karıştırıp hazırladığım)sıvadım.Kapağın kenarlarına akışıyor görünümünde çikolata aynı karışıma kahverengi boya ekleyerek.Onlar kuruyunca ki çabuk kuruyor.Üstüne şu beyaz kremayı hazırladım.Krema torbasına doldurup bol bol sıktım.Aslında pasta  süslemekte çok başarısızım kremayla sanat eseri çıkaran marifetli elleri takdir ediyorum ben  meraklı afacanlarımın baskıları  altında ancak bu kadar yapabildim.Çabuk kuruyacağı  için  üstünde kullanacağım şekerleme gibi malzemeleri önceden hazırlayıp yanıma alıyorum.Şekerlemeleri polimer kille yaptım.üstüne doğum günü mumlarını ikiye kırıp sapladım.Biraz da çocuk faaliyetlerinde kullanılan renkli pırıltılı kumlardan serpiştirdim ışık  vurdukça parıldıyor.  
 Keklerim kağıdın içinde gibi görünsün diye oldukça canli  renkli peçeteyi  keklerin tabanına ve altlarına uyguladım.Bu kadar süs yeter deyip yat verniğiyle vernikledim.Bir de doğal  rafya bağladım bitti.Peki bunlar ne işe yarayacak.
 İşte bakın içine ileriki çalışmalarımda kullanacağım  polimer kilden yaptığım düğmeler,anahtarlar,mıknatıslar,incik  boncuk  doldurdum onun içinde neler var neler,yakın zamanda  mini bir albüm hazırlamak istiyorum  ön hazırlıklarımı yapıyorum minik el aynaları,anahtarlar,düğmeler hatta etiketler hepsi de antik renk polimer kilden bakalım  ortaya ne çıkacak.
 Oğlum çok lezzetli  görünüyor bir ısırık alayım deyince onu  da çekiverdim  böyle.
Karmakarışık bir  hobi dünyam var ama malesef kiraladığımız ev öyle plansız  öyle kullanışsız ki kendime  bir hobi köşesi hazırlayamadım.Ahşap boyama  malzemelerim bir oadada keçelerim  başka bir yerde polimer killerim ve takı malzemelerim mutfakta muhafaza altında  bu  duruma sinir oluyorum bazen hepsini toplayayım  bu evden  kurtulana kadar elimi sürmeyeyim diyorum bu defa da oyalanacak  bi şey lazım diyorum sonuçta şehre uzak köy  kadar bir yer....Gelgitlerle dolu geçiyor günlerim umarım tayinimiz çıkar da istediğimiz şehre  gideriz. Sevgiyle kalın.

16 yorum :

  1. Muhteşemsiniz:) İşte yaratıcılık budur bence. Yapım aşamalarını paylaştığınız için teşekkür ederim. İnşallah en kısa sürede her şey gönlünüze göre olur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel dilekleriniz için Gülay hanımcığım.

      Sil
  2. Süpersiniz, cok cok güzel olmus!

    YanıtlaSil
  3. Çok yaratıcı bir geri dönüşüm olmuş. Çok da anlaşılır anlatmışsın denemeye değer bir çalışma olmuş, yazdım bir kenara. Oturduğun yerdeki imkansızlıklar, malzeme sıkıntısı falan yaratıcılığını arttırıyor bence ama yaşadığın yerde mutlu olman da önemli tabi inşallah tayniniz gönlüne göre bir yere çıkar, gönlüne göre bir ev nasip olur sana. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracığım çok teşekkür ediyorum güzel dileklerin için canım bir küçücük fikir verebiliyorsam ne mutlu bana canım.sevgiler

      Sil
  4. Çok tatlı olmuşlar ellerinize sağlık vakit varsa yapın hobilerinizi geniş evle birlikte belki vaktinizde olmayabilir.İnşallah çıkar tayininiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda haklısın büyük bir şehre gitmek istiyorum ama bu sefer de işim çok yoğun olacak.her halukarda hobilerime zaman ayırırım ben teşekkür ederim güzel dileklerine.sevgiler...

      Sil
  5. Çok güzel olmuş, anlatım da şahane, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bahar sevindim beğenmene....

      Sil
  6. çok tatlı olmuşlar ben yapsam kızımın elinden kesinlikle kurtaramm herhalde çok tatlı duruyo :) serami hamurunuzun tarifini paylaşmanız mümkün mü acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Özlem hanım geç farkettim isteğinizi özür dileyerek yazayım inşallah okursunuz.1 su bardağı okultipi beyaz tutkal(beyaz ağaç tutkalı da olur.) 2 yemek kaşığı bebe yağı,bir tatlı kaşığı limon suyu aldığı kadar mısır nişastası genelde 1,5 bardak kıvama yetiyor karıştırılıp yoğurulur katı olursa bir tatlı kaşığı vazelin eklyorum.ama bu hamuru sadece pasta kek efekti istediğim objelerde kullanıyorum hafif çatlamalar oluşuyor kururken boyandığında gerçeğe yakın bir görünüm oluyor böylece umarım işinize yarar sevgiler..

      Sil
  7. yaaaa çatlamaları fark etmemiştim açılabilirliği sayesinde çit yapabilirim diye düşünmüştüm istediğim gibi bi çit bulamadımda bu konuda yardımcı olabileceğiniz bi tarifiniz var mı acaba ilginiz içinde teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem hanım denediğim ev yapımı tüm hamurlarda çatlama oluyor maalesef ama hazır satılan seramik hamurları çatlamıyor yardımcı olamadığım için üzgünüm sevgiler...

      Sil
  8. Harikasınız .başka bir şey diyemiyorum:)

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim Feyza hanım.sevgiler

    YanıtlaSil